Czego nie jeść przy cukrzycy

Czego nie jeść przy cukrzycy
diabetologia

Zazwyczaj zwraca się uwagę, jak dokładnie powinna wyglądać dieta osoby chorującej na cukrzycę. Mniejszą uwagę przywiązuje się do wskazania produktów, które zdecydowanie powinno się omijać, jeżeli choruje się na cukrzycę. Podstawowa zasada jest prosta, unika się produktów, których również unikałoby się w zdrowej diecie osoby, która chciałaby schudnąć i doprowadzić swój organizm do lepszej kondycji fizycznej. Chorzowska diabetologia zwraca uwagę, że przede wszystkim należy uważać na tłuszcze i ograniczyć te, które są pochodzenia zwierzęcego.

Oddziałują one źle na zdrowie, ponieważ tworzą tak zwane blaszki miażdżycowe, zatem cukrzycy powinni starać się jak najbardziej ograniczać się w jedzeniu pełnotłustych mlecznych produktów. Do takowych należą mleko pełne i skondensowane, oraz w proszku, tłuste sery białe i żółte, a także serki topione i do smarowania. Należy również zrezygnować z tłustych wędlin, mięs i podrobów, pasztetów, ograniczyć masło oraz śmietanę. Osoby, które borykają się z podwyższonym cholesterolem powinny również zdecydować się na ograniczenie ilości spożywanych jajek.

Trzeba również przypomnieć, że produkty typy fast food powinny być zdecydowanie z diety wyłączone. Bardzo ważne jest ograniczenie ilości spożywanych produktów, które bogate są w cukry proste. Należą do nich przede wszystkim cukier, dżemy, konfitury oraz miód, ale również słodycze, słodzone napoje i napoje gazowane, syropy, owoce oraz soki. Z jednej strony uważa się, że owoce powinny stanowić podstawę diety cukrzyka, jednak powinny być wybierane te, które są mniej słodkie i nie powinny być również spożywane w zbyt dużych ilościach.

Cel, dla którego ogranicza się ilość spożywanych cukrów prostych jest równie prosty. Dąży się nie tylko do wyrównania poziomu cukru we krwi, ale również stara się utrzymać wagę i zapobiegać często towarzyszącej cukrzycy otyłości. Istotne jest również uważanie na ilość soli kuchennej w potrawach. Jej spożycie powinno być ograniczone od jednej łyżeczki do herbaty dziennie, czy do około sześciu gramów.